🇧🇪 Bedrukte kleding voor België-supporters?
Wees de voorjaarsdrukte voor en vraag een offerte op maat aan.
zeefdruk

Wat is zeefdruk?


Zeefdruk is een van de meest gebruikte druktechnieken in de textielindustrie. Bij de deze druktechniek wordt er gebruik gemaakt van een raam waarin heel fijn gaas is gespannen. Dit raamwerk met gaas noemen we het zeefdrukraam. Voor elke kleur die moet worden gedrukt maakt men een apart zeefdrukraam. Omdat er veel voorbereidende werkzaamheden zijn, wordt zeefdruk met name toegepast bij het produceren van grote oplages.

Hoe werkt zeefdruk?

Het principe van zeefdruk is vrij simpel. De inkt wordt met een rakel door het zeefdrukraam op het kledingstuk gedrukt. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat de inkt op de juiste plekken door het zeefdrukraam komt. Voor elke kleur is daarom een apart zeefdrukraam nodig. Die ramen worden voorbereid in de studio achter de computer. Voor elke kleur wordt een zogenaamde zeefdrukfilm geprint. De zwarte inkt die de printer op een zeefdrukfilm aanbrengt zit precies op de plek waar een specifieke kleur moet komen.

Het zeefdrukraam is van tevoren geprepareerd met een emulsie die hard wordt bij blootstelling aan fel licht. De zeefdrukfilm wordt gebruikt om het licht op bepaalde plekken tegen te houden waardoor de emulsie niet hard kan worden. De emulsie die niet hard is geworden wordt vervolgens weggespoeld. Zo ontstaan er plekken op het zeefdrukraam waar de inkt door de zeef gedrukt kan worden.

Elke drukkleur krijgt een apart zeefdrukraam en een aparte plek in de zeefdrukcarrousel. Als de carrousel goed is ingesteld, wordt de kleding op pallets gespannen. Met één druk op de knop draait de zeefdrukcarrousel de kleding onder de zeefdrukramen. De rakels duwen de inkt door de zeven en zo komt de inkt op de kleding terecht.

Na iedere laag inkt die op de kleding is aangebracht draait de carrousel het kledingstuk onder een drooglamp. Wanneer de inkt droog genoeg is voor de volgende inktlaag, draait de carrousel het shirt onder het volgende zeefdrukraam. Als alle kleuren op de kleding zijn aangebracht gaat de kleding door een hittetunnel. Daarna is de kleding klaar om verpakt te worden.

Shirts-bedrukken.be helpt je graag met zeefdruk

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat we voor je kunnen betekenen? Laat je adviseren door onze medewerkers of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan!

  • Eigen productie
    alle druktechnieken in huis
  • Snelle levering
    binnen 5 tot 7 werkdagen
  • Snel een offerte
    met scherpe prijzen
Call me
call me

Persoonlijk advies?

Je wordt op werkdagen binnen 2 uur teruggebeld.