Vragen? bel:0784 86814
Zoeken
Categorieën
Alle categorieën
  • Eigen productie
  • Spoedlevering mogelijk
  • Altijd een digitale proefdruk na bestelling
  • Offerte direct in uw mailbox
  • Ook voor resellers

Wat is het verschil tussen een trui en een sweater?

De termen trui en sweater zijn bij iedereen wel bekend, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee benamingen? Voor veel mensen zullen ze ongeveer hetzelfde betekenen, maar er zijn wel degelijk verschillen.

 


De ins en outs van een sweater

Het woord sweater is overgekomen uit Engeland. Daar wordt een sweater ook wel een sweatshirt genoemd. Deze benaming is ontstaan toen de kledingsstukken voor het eerst gebruikt werden. Aan het begin van de 20e eeuw werd er namelijk vooral gesport in deze truien. Het Engelse woord voor zweet is sweat en in deze kledingstukken mocht dan ook flink gezweet worden. Vandaar de term sweater. (Bij ons kunt u bedrukte sweater en truien bestellen)

 

Hiermee werd aangegeven dat deze kleding bedoeld was om vooral druk in bezig te zijn. Het is te vergelijken met het Nederlandse gezegde ‘zich in het zweet werken’. Een sweater werd dus oorspronkelijk vooral gebruikt om in te sporten en is gaandeweg veranderd in een geliefd kledingsstuk dat vaak wordt gedragen. Sweaters zijn te herkennen aan de lange mouwen in combinatie met een hooggesloten ronde hals. U kunt kiezen voor de klassieke sweater of de sweater met capuchon. Dan wordt er ook wel gesproken van een ‘hoody’.


Sweaters worden gemaakt van een bepaald soort stof. Vaak is dit katoen dat aan de binnenkant is gemoltonneerd. Molton is een speciale weeftechniek waarbij katoen wordt geruwd. Deze techniek wordt ook wel moltonneren genoemd en het geeft een sweater die heerlijke zachte binnenkant. Door molton kunnen sweaters veel vocht opnemen en zijn ze goed te wassen op hoge temperaturen.


De sweater is een populair kledingstuk dat door zowel jong als oud, man als vrouw vaak gedragen wordt. Ze zitten comfortabel en houden de kou goed tegen. Dit is echt een kledingstuk dat u altijd kunt dragen, bijvoorbeeld in combinatie met een mooie spijkerbroek.

 

  


Alles over truien

Truien komen in alle soorten en maten voor en zijn over het algemeen vaak wat stijlvoller dan een sweater. Truien zijn van oorsprong dan ook zeker niet bedoeld als sportkleding. Letterlijk gezien is een trui een gebreid kledingstuk zonder sluiting aan de voorzijde. Net als de sweater wordt een trui dus over het hoofd aangetrokken.  Het verschil tussen een trui en een sweater zit voornamelijk in de stof en de afwerking. Een trui wordt vaak gebreid van schapenwol, maar ook is het mogelijk om te kiezen voor synthetisch garen of katoen. Van truien zijn er verschillende versies, zoals de pullover. Dit type trui wordt met een machine gebreid, is daardoor heel licht en kan bijvoorbeeld als zomertrui worden gebruikt.

 

Een mooie trui geeft een klassieke, maar ook heel modieuze look. Vaak wordt er onder een trui een blouse of overhemd gedragen in combinatie met een nette broek of spijkerbroek. De klassieke trui hoeft niet altijd mouwen te hebben, zoals dat wel het geval is bij een sweater. Een mouwloze trui wordt ook wel een spencer of een slipover genoemd en wordt veel door mannen gedragen. De neklijn komt wel overeen met de sweater, een hoge ronde hals of V-hals kan bij zowel een trui als bij een sweater voorkomen.